Lezersvragen bij Onder Zijn vleugels

Onlangs kreeg ik van een leesclub de vraag of ik wat vragen wilde bedenken bij mijn roman Onder Zijn vleugels.

Dat wilde ik zeker, altijd leuk te horen dat een leesclub zich over een van mijn boeken buigt!
Maar misschien zijn er meer die het leuk vinden om met iemand, of gewoon voor zichzelf, met deze vragen aan de slag te gaan, dus vind je ze hier nu ook op de site.

Spoileralert! Als je deze roman nog niet hebt gelezen, verraden de lezersvragen al wel een deel van de afloop van het verhaal.

 1. Wanneer je aan het boek begint, weet je nog niet of Riemke echt ziek is of dat ze zich slechts van alles inbeeldt en veel te veel piekert. Misschien heb je je zelfs wel wat gestoord aan dat gepieker, of herkende je het juist wel?
  Op welk moment kreeg jij het vermoeden dat haar klachten niet ‘tussen haar oren’ zaten?
 2. Herken je (bij jezelf of iemand in jouw omgeving) iets van de angst voor God (en voor Zijn afwijzing) waarmee Riemke worstelde? En zo ja, heeft het verhaal je geholpen om (meer) zicht te krijgen op Gods genade? Hoe?
 3. Wanneer ik een roman schrijf, weet ik van te voren nog niet hoe het verhaal zal gaan, en dat geeft soms verrassende momenten. Zo heb ik zelf (en jij misschien ook wel) lange tijd gedacht dat Jim en Riemke met elkaar in gesprek zouden gaan, maar uiteindelijk was het Simon die het gesprek met haar voerde, terwijl Jim een andere – maar eveneens cruciale – taak te vervullen kreeg. Wat vond je van deze ontwikkeling in het verhaal?
 4. Stel dat jij ook in het verhaal was voorgekomen. Wat zou je dan voor rol hebben willen spelen? En wie van de hoofdpersonen zou je graag eens willen ontmoeten, en waarom? En wat zou je hem/haar dan willen vragen of zeggen?
 5. Riemke en haar vriendin Elise hebben een totaal andere kerkelijke achtergrond. Heb jij ook vriendinnen die heel anders over geloofsonderwerpen denken dan jij? Hoeveel ruimte is er in jullie relatie om daar zonder oordeel met elkaar over te praten?
 6. Maar nog veel meer hoop ik dat ze (Riemke) niet op zoek is naar een wonder, maar naar de Heere Jezus zelf.’
  Hoe vond je het dat juist de ‘strenge’ oma Groen deze uitspraak deed?
 7. Riemke worstelt met de vraag waarom de God de een wel en de ander niet geneest. Herken je deze vraag? Wat zijn jouw gedachten hierover? (Zie ook het persoonlijk nawoord waarin ik iets deel vanuit mijn eigen leven)
 8. Jim krijgt soms beelden. Wat vond jij daarvan?
 9. Pas net voordat Simon in het verhaal voor het eerst voorkwam, kwam hij ook voor het eerst in mijn gedachten voor. Al schrijvende ben ik veel van hem gaan houden, en ik gun iedereen ‘een Simon’ in zijn leven.
  Heb jij ‘een Simon’ in je leven?
  En zou jij zelf voor iemand ‘een Simon’ willen en kunnen zijn?
 10. Bonusvraag Waar hoop je dat het vervolg (Koorden van liefde) over gaat, en vooral ook: welke hoofdpersonen zie je graag terug?Als je het antwoord op deze vraag met mij wilt delen, of andere dingen over het boek kwijt wilt, laat dan een berichtje via deze site achter of stuur een mailtje naar marianne@mariannegrandia.nl
  Onder de eerste twintig inzenders, verloot ik vijf exemplaren van mijn novelle De Picknick t.w.v. € 8.99.
Gepubliceerd op 10 december 2018 | 4 reacties