Mother of the Groom

Maandagavond 8 september, 21.00 uur…

Morgen trouwt mijn zoon, en ben ik voor het eerst de moeder van de bruidegom.Beneden in de oven gaart de hartige taart, en in de koelkast staat de bodem voor een MonChou taart op te stijven – mijn bijdragen aan de feestelijke High Tea die we na de huwelijksvoltrekking bij het bruidspaar thuis zullen nuttigen. Ik zie ons al zitten in hun knusse landelijke huisje met de oude wit gebeitste vloeren, en tover moeiteloos beelden op mijn netvlies van een kamer vol mooie mensen en een tafel vol heerlijkheden. In onze slaapkamer hangt mijn outfit klaar – niet te chique, maar wel iets nieuws en naar mijn idee goed geschikt voor een happening als een burgerlijk huwelijk (het kerkelijk huwelijk en het feest volgen over een paar maanden). Bij de voordeur staat een tasje met extra cadeautjes, waarvan ik de meeste op het laatste moment heb bedacht – en dus nog wat stress opleverden –maar goed, het tasje staat klaar.

Het enige wat ik vanavond nog moet doen, is mijn nagels lakken, de MonChou taart afmaken en een blog schrijven, want die deadline komt snel dichterbij. Over het onderwerp van de blog hoef ik niet lang na te denken – ditmaal wordt het er natuurlijk eentje vol mijmeringen die een moeder aan de vooravond van de trouwdag van haar zoon kan hebben. Ik open mijn laptop, start een nieuw document en geef het een naam: Mother of the groom.

22.00 uur

De cursor op mijn scherm staart me grimmig aan, evenals de MonChou taart mij net beneden grimmig aanstaarde. Nooit eerder is deze taart – waar mijn zoon zo dol op is – mislukt, maar uitgerekend vanavond wilde de MonChou zich niet goed met de slagroom mengen, waardoor het niet minder smakelijk is, maar wel klonterig. Nieuwe ingrediënten heb ik niet op voorraad en de supermarkt is nu natuurlijk dicht. De hartige taart lijkt wel gelukt, al heb ik mijn twijfels, want tot twee maal toe heb ik de geadviseerde baktijd verlengd omdat het bladerdeeg niet wilde garen. Mijn nagels zijn nog steeds ongelakt, en na nog eens passen twijfel ik ineens aan mijn outfit. Het is vast te gewoontjes. Net zo ineens weet ik bijna zeker dat de moeder van de bruid er veel leuker uit zal zien, en mijn taarten heel povertjes zullen afsteken bij de lekkernijen die zij, een absolute keukenprinses, heeft gemaakt. En verder ben ik er inmiddels van overtuigd dat het morgen vast niet bij een moederlijk traantje wegpinken blijft, maar dat mijn onbehoorlijk gesnik de ceremonie zelfs verstoren zal. Lees hier verder…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 18 september 2014